Należy:
-zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu,
-przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nie przekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nie tłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
-wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.
Strefa pożarowa sterty lub stogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować, co najmniej następujące odległości:
-od budynków wykonanych z materiałów – palnych – 30 m, niepalnych i pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m,
-od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m,
-od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m,
-od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m,
-od lasów i terenów zalesionych 100 m,
-między stertami, stogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30 m.
Wokół stert i stogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych.
Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapłon. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych, należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbioru palnych płodów rolnych oraz ich transporcie jest zabronione.
Używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych jest zabronione.